Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Kultúra

Gárdonyi nem egyműves szerző

MTI/Paletta Online | 2013. szeptember 26. 14:46:59 | Utolsó frissítés: 8 éve
Háromnapos emlékkonferencia kezdődött csütörtök délelőtt az Eszterházy Károly Főiskolán a 150 éve született Gárdonyi Géza és Bródy Sándor tiszteletére.

 

A tanácskozást L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Gárdonyi-emlékév fővédnöke nyitotta meg, aki szerint azért is fontos a konferencia és az emlékév, mert könnyen sütik rá Gárdonyi Gézára az egykötetes szerző billogját. Hozzátette, az emlékév nagyon sok rétegből áll. Jövő héten indul az egy hónapig tartó, Gárdonyiról szóló óriásplakát-kampány.
Köztéri alkotásokkal is emléket állítanak az írónak: egy egészalakos szobra már áll agárdi szülőházánál és készül az egri alkotás is, amelyet tavasszal adnak át, emellett felújítják az egri Gárdonyi-emlékmúzeumot is. Agárdon már restaurálták azt a kápolnát, amely Gárdonyi Géza szülőháza mellett áll, s amelyben megkeresztelték.

 

 
L. Simon László a Líceumban méltatta Gárdonyi munkásságát. Fotó: Korsós Viktor
 

Emlékeztetett: a Nemzeti Kulturális Alap 100 millió forinttal fő támogatója az évfordulós eseményeknek. "Különösen fontos, hogy az irodalomtörténészek, a tudósok tágítsák az irodalomtörténeti tudatot, évről évre elővegyék Gárdonyi életművét, hogy kiszakítsák ebből az érdemtelen szerepből, hiszen mi jól tudjuk: Gárdonyi Géza nem egyműves szerző volt" - mutatott rá. Hozzátette: az író regényeinek sora mutatja fel azt a nagyságot, amely alapján méltán foglalja el helyét a magyar irodalomtörténet nagyjai között. L. Simon László szavai szerint a feladat az, hogy mindezt széles körben egyértelművé tegyék.

 

Az EKF rektora egy ismert Gárdonyi-idézettel kezdte rövid köszöntőjét: „A falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében”, amellyel arra utalt, hogy a csodálatos Líceumunk is attól lesz élettel teli, ha a hallgatók és az oktatók besugározzák azt. Dr. Liptai Kálmán hangsúlyozta, hogy ez a mostani konferencia egyebek közt azt is kifejezi, hogy a főiskola és a város kiválóan tud együttműködni egy igazi célért, majd megjegyezte: véleménye szerint akkor lesz ez a mostani Gárdonyi-emlékév igazi, ha minden esztendőre Gárdonyi-évként gondolnak majd az emberek.

 

 
Dr. Liptai Kálmán: Minden év legyen Gárdonyié. Fotó: Korsós Viktor
 


A konferencia keretében a három nap során számos előadás hangzik el Gárdonyi Géza és Bródy Sándor író, publicista munkásságáról. A tanácskozás első napján készült fotógalériánk IDE KATTINTVA tekinthető meg.0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...