Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Kultúra

Gellérthegyi álmok az Egyetemi Színpad előadásában

Gruber Veronika | 2022. május 04. 10:23:58 | Utolsó frissítés: 7 hónapja
Május másodikán egyetemünk társulata, az Egyetemi Színpad EKKE megtartotta premier előadását Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok című művéből. Az érdeklődők az EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági házban tekinthették meg a darabot, amelyet öt lány és négy fiú hallgató keltett életre.


Az Egyetemi Színpadot 2019-ben alapította Rutka Gergő szinkronszínész és intézményünk tanulója, valamint Ruszkai Nóra táncos és művészeti vezető. Elsősorban fizikai színházként működünk, ahol a színjátszás mellett tánccal és különböző mozgásformákkal is foglalkozunk. Ugyanis egy darab alatt szükség van arra is, hogy a testbeszédünkkel is át tudjuk adni különböző érzelmeket és a koreográfiák, amelyeket tanulunk, ebben nagyon sokat segítenek. Próbáinkat csütörtök esténként szoktuk tartani héttől tízig. Ez alatt a három óra alatt táncon kívül foglalkozunk még különböző helyzetgyakorlatokkal, szinkronizálással, kis filmek készítésével, szavalással és persze színjátszással is. Én elsőéves hallgatóként nagyon megörültem, amikor meghallottam, hogy van lehetőség jelentkezni, így számomra nem is volt kérdés, hogy belevágok-e vagy sem.

 

 

A meghallgatás után azonnal tájékoztattak, hogy felvételt nyertem és meg is kezdtük a közös munkát. Nagyon sokat tanultam és fejlődtem ez alatt az idő alatt. A mindennapjaim részévé vált a színjátszás és már el sem tudom képzelni az életemet nélküle. A csoportban rengeteg tehetséges fiatalt ismertem meg, akik mostanra egytől egyik a barátaimmá váltak. A próbákon nagyon családias a hangulat, mindenkinek van lehetősége kifejeznie önmagát és elmondania a véleményét. A Gellérthegyi álmokat is közös erővel hoztuk létre, mindannyian rengeteget dolgoztunk, hogy meg tudjuk valósítani az összes elképzelésünket.

 

 


Rutka Gergő elmondása alapján az ötlet még az online oktatás alatt született meg, amikor a műre véletlenszerűen rábukkant egy könyvtárban, azután az egyik próba alkalmával bemutatta a társulat akkori tagjainak és elkezdtek belőle részleteket felolvasni. Majd mindannyian bele szerettek és fel is vették videóra, hiszen ilyenkor nem volt lehetőség arra, hogy színpadra vigyék. Viszont miután megszüntették a korlátozásokat, biztosak voltak benne, hogy egy olyan produkciót szeretnének belőle csinálni, amelyet bátran elő lehet adni az intézmény tanulói és a város előtt is. Amikor én és még három társam bekerültünk a csoportba, nekünk is elmondták az ötletüket és természetesen mi is részt szerettünk volna venni a megvalósításában.

 

 

 

A rengeteg próba után bíztunk benne, hogy minden úgy fog alakulni, ahogyan azt elterveztük. Mielőtt elkezdődött az előadás tűkön ültünk. Viszont amikor felléptünk a színpadra az, biztos vagyok benne, hogy mindannyiunk számára leírhatatlan érzés volt. Nekem ez olyan, mintha megszűnne körülöttem a világ és csak a színpad és én léteznénk, illetve a társam, akivel játszanom kell. Olyankor tudom, hogy semmi okom nincsen arra, hogy izguljak, hanem csak ki kell élveznem minden pillanatot. A végén pedig, amikor a közönség megtapsolt szerintem mindannyian éreztük azt a nagy követ, amely leesett a szívünkről, hiszen megcsináltuk és minket ünnepeltek. Ezek után az élmények után még biztos, hogy többször is szeretnénk előadni a darabot, így azoknak is lehetőséget adva a megtekintésre, akik most valamilyen oknál fogva nem tudtak eljönni.

 

 

 

 

Fotók: Vitkovics Alkotóház / Gál Gábor0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...