Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Kultúra

Ha alkotsz, te légy az alkotás maga!

Buzsik Alexandra | 2013. október 03. 23:36:11 | Utolsó frissítés: 8 éve
Ezzel a szavakkal nyitotta meg a napokban Bukta Imre képzőművész a Hallgatói Galéria aktuális kiállítását.

 

A „kívül-belül” c. tárlat érdekessége nem csupán a képek szépségében rejlik, hanem abban is, hogy Cser Mariann, a Vizuális Művészeti Tanszék hallgatója rögtön elsőévesként kapott lehetőséget festményei bemutatására. A Hallgatói Galéria lépcsőit megmászva aprócska, ám annál érdekesebb alkotások kerítik hatalmába a művészetek kedvelőit.

 

 
Fotó: Korsós Viktor  

 

A Képzőművészeti Egyetem falai közé (is) vágyó Cser Mariann nem bánta meg, hogy végül az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének hallgatója lett, hiszen bevallása szerint Budapesten nem lett volna arra még esélye, hogy 19 évesen saját tárlata nyílhasson eddigi munkáiból. „Nagyon örülök neki, főleg azért, mert hirtelen jött, bár alapvetően már Budapesten is terveztem saját kiállítást, de az eddig nem jött össze. Ahogy Egerbe kerültem, jött ez a lehetőség, éltem vele, tényleg nagyon örültem neki” – mesélte Cser Mariann, miközben arról faggattuk, milyen gondolatok kavarognak benne az első tárlata kapcsán.

 

Kívül-belül

 

Nem annyira szokatlan a „kívül” és a „belül” kombinációja, de annál elgondolkodtatóbb, hogy miért is ezt a címet kapta a kiállítás. Végignézve a festményeken, életünk részét képező használati tárgyak, eszközök tekintenek vissza ránk, így például az ablak vagy a kémény. Mindkettőt olyannyira természetesnek veszünk mindennapjaink során, hogy ezek a képek talán felidézik kicsit azt is, hogy mi lenne, ha nem léteznének. Ettől persze jóval több mondanivalót zár magába a két kifejezés, amely mindenki számára más jelentéssel bír, és amelyet az alkotó zseniálisan megfogott. Nem csupán azzal, hogy mindezt vászonra vitte, hanem a vonásokkal, a színekkel is.

 

 
Fotó: Korsós Viktor  

 

„Azért lett ez a címe a tárlatnak, mert a körülöttem lévő világot örökítettem meg. Azokat a dolgokat festettem le, amelyeket a rajziskolában láttam, hiszen nagyon sokat készültem a felvételire. „Belül” pedig azért, mert nem csak azt festettem le, hogy ott egy ablak, vagy egy kémény, hanem a képeken használt színekkel és foltokkal tulajdonképpen a hangulatot is – ugyan nem direkt, hanem inkább ösztönösen – próbáltam kifejezni. De azt hiszem, sikerült valahogy visszaadnom.” Ez utóbbival kapcsolatban mi is úgy látjuk, sikerült.

 

Inspiráció, technika, alkotás

 

„Az ablakos alkotásokat Barcsay Jenő állványos képei inspirálták” – mondta Mariann, akinek Barcsay az egyik kedvenc művésze. Kérdésünkre, miszerint milyen technikával készültek a képek, elmondta: „leginkább olajjal, azért is ez a kicsi formátum, mert nagyon koszosak voltak a színek, amikor elkezdtem olajjal festeni, megpróbáltam ezért kisebb vásznon kezelni őket, és valóban sikerült tisztábban tartani a színeket, illetve temperával is szoktam dolgozni.”

És mindez hol valósul meg? „Mindenképp szükséges hozzá valami légkör, például a rajziskola, de akár utcán is, ha ott találok meg valamit, egyébként szívesen festek bárhol.”

 

 
Fotó: Korsós Viktor  

 

„Nem tudom, mennyire tudnék ebből az egészből megélni”

 

Beszélgetésünk során kissé körbejártuk a témát, hogy miként lehet a művészetből megélni, egyáltalán adhat-e ez a későbbiekben majd bármilyen biztos anyagi hátteret. Mariann mindenképp szeretné folytatni a festészetet, hiszen ez számára nem csak hobbi, azt viszont nem tudta megmondani, hogy ebből miként tudna megélni, épp ezért (sőt, nem csak ezért) szeretne más területen is érvényesülni. „Természetesen szeretnék még vele foglalkozni, de szeretnék tanárnak is tanulni, mert nem tudom, hogy mennyire tudnék ebből az egészből megélni, viszont tanítani mindenképp akarok” – fogalmazott.
 
A megnyitón készült összes fotónk IDE KATTINTVA látható. Cser Mariann kiállítása október 15-ig látogatható a Hallgatói Galériában.0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...