Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Kultúra

Iszunk mi eleget, olykor túl sokat is

Vártás Péter | 2013. október 07. 01:24:35 | Utolsó frissítés: 3 éve
A felelőtlen alkoholfogyasztás felelőtlen cselekedeteket hoz. Nem ritka, hogy olykor nem ott ébredünk, ahol azt az előző nap elterveztük. Ha szerencsésebbek vagyunk, ez csak egy fura emlék lesz, de olykor rosszabb dolgok is történhetnek.

 

Az, hogy a jövő reménybeli értelmiségei jó kapcsolatot ápolnak a pohárral és a kocsmapulttal, senki számára sem meglepő. Ez egyáltalán nem újkeletű dolog, balgaság lenne azt gondolni, hogy a Líceum első diákjai nem vertek csapra néhány hordó Bikavért esténként több száz éve. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy nem a legközelebb eső kórházban ébredtek.

 

A fiatalok éppen azért isznak, mert fiatalok, ez az esetek többségében ilyen egyszerű. Amikor az idősebb korosztály egyik képviselője nemtetszését fejti ki ezzel kapcsolatban, nyugodtan mondhatjuk, hogy „ön is volt fiatal”, és érkezhet is a válasz teljes joggal: „fiatal igen, de pofátlan soha”. Abban van némi igazság, hogy az új generációból kispórolta a Teremtő a tiszteletet, amely sokunkon részegen nagyon jól megmutatkozik.

 

Egy koccintásból olykor túl sok lesz...
Fotó: Merényi Zita

 

A felelőtlen alkoholfogyasztás felelőtlen cselekedeteket hoz. Nem ritka, hogy olykor nem ott ébredünk, ahol azt az előző nap elterveztük. Ha szerencsésebbek vagyunk, ez csak egy fura emlék lesz, de megesik, hogy azért ébredünk idegen helyszínen, mert a szervezetünk feladta, és súlyosan kidöntött bennünket az alkohol. Ez utóbbit senkinek sem ajánljuk, hiszen nem lehet jó érzés rádöbbenni: annyira berúgtunk, hogy szirénával érkezett a segítség.

 

Bár sokan hallottunk már olyanról, hogy kórházi ágy lett a féktelen alkoholfogyasztás vége, ez a főiskolás korosztályra annyira nem jellemző. Ezt támasztja alá az egri Markhot Ferenc Kórház portálunk érdeklődésére közölt statisztikája is, miszerint 2012-ben „435 alkoholos beteget láttak el a kórházban, közülük 78 nőt és 357 férfit.  A nők átlagéletkora: 30-35 év, a férfiaké: 45-50 volt”. Az egri egészségügyi intézménynél azt is megjegyezték: „az alkohollal kapcsolatos egészségügyi problémákkal jelentkező betegeket a Sürgősségi Betegellátó osztályon a klinikai tüneteik alapján a szakmai protokollnak megfelelően látják el (szükség estén légútbiztosítással, gépi lélegeztetéssel és az esetleges  sérülés ellátásával)”.

 

Ha iszunk, tegyük azt mértékkel! A környezetünknek, az egészségünknek és a jövőnknek is segítünk ezzel. Senki sem örülne neki, ha úgy járnánk, mint az egyik magyar színművészre megtévesztően hasonlító fiatalember, akinek a korsó söre minden korty után újratöltődik.1
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...