Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. augusztus 09. Emőd
Kultúra

Kalapos élményvadászat pohárral és telefonnal

Zentai László | 2021. október 07. 11:44:00 | Utolsó frissítés: 1 éve
Találkozás és koccintás egy stílusos, kedves fiatal lánnyal Eger legmagasabb teraszán? Nem, nem randi, csak egy hivatalos program, az alkalom mégis ritka élményt ad, hiszen nem mindennapi lehetőség a kulisszák mögül, máskor pedig a főszereplők beszélgetésébe is bekapcsolódva megfigyelni egy ismert „gasztro-kommunikációs szakember” munkáját.

 

Főhősnőnk, Szauer Judit is érkezik mindjárt, de előbb szóljunk néhány szót az influenszerekről és társaikról.

 

Csinos sikerek és keserédes hasalások

A mai, mediatizált világban igen sokan próbálkoznak azzal, hogy rendszeresen tartalommal jelentkezzenek a saját közösségi médiás felületeiken. Noha az ideig-óráig nagyot futó posztoknak, videóknak, több órás élő streameknek eleinte komoly nézettsége lehet, korántsem biztos, hogy ezek bármilyen értéket is képviselnek. Legyünk őszinték: a vloggerek és social media-celebek legnagyobb része elvérzik a saját kamerája előtt, s ez nagyjából a földkerekség valamennyi lakója számára nyilvánvaló, csak épp a főszereplő nem rendelkezik kellő mértékű és egészséges önértékeléssel ahhoz, hogy ne váljék nevetség tárgyává az országot-világot behálózó nyilvánosságban.

 

 

Mások azonban komoly karriert építenek a jól ismert globális porondon azzal, hogy van érdemi mondanivalójuk, amit minőségi csomagolásban tálalnak a netezőknek. Van olyan magyar youtuber, aki szuper 3D rajzokkal bűvöli el a közönséget és követőinek száma már átlépte a kétmilliós álomhatárt. Egy fiatal zenészünk világszínvonalon készít zongorás videókat, melyekben a legnagyobb pop-rock slágerek sajátos feldolgozásait adja elő (illusztrációs képünkön). A nagyérdemű értékítélete szerint ez is megér több mint egymillió követést, sőt, több videója elérte már az egészen elképesztő, tízmilliós megtekintési számot. Megint más extrém csúszdaparkokat mutat be és így tett szert hatalmas nézettségre. Egy kicsit infantilis, de nagyon buli. Hosszasan sorolhatnánk még kis hazánk fiait és leányait, akik talán anyagilag is jól járnak ezzel a tevékenységgel, ám közben vitathatatlanul minőséget, színt visznek a tartalomfogyasztók életébe. Szórakoztatnak, felhívják a figyelmet hasznos dolgokra, egyedi látnivalókra, példás emberi teljesítményekre, s a többi, s a többi. Kiváló érzékkel, jó szöveggel, markáns egyéni stílussal lovagolják meg a trendeket és így reagálnak a világ történéseire, az apró, kedves, jól megfogható részletekre.

 

 

A Facebookot és sok egyéb platformot most elegánsan ugorjuk át és vegyük górcső alá az Instagramot, hiszen leginkább ez az Egerbe érkezett vendégünk, Szauer Judit közösségi médiás sikereinek a terepe. Ha általánosítunk, bátran leírhatjuk, hogy az Instát sportolók, modellek, filmsztárok és énekesek, valamint énekesek, filmsztárok, modellek és sportolók uralják. Odafér még a toplistás helyekre néhány sportoló, modell, filmsztár és énekes barátnője, férje, felesége és persze egy-két más vonalon izzító celebritás, no és jó néhány, más felületen sikeres influenszer is. A több milliós követői számot leginkább ők érhetik el ebben a digitális homokozóban, nekünk, magyaroknak meg ott van a lista élén Tibi atya...

 

A főhős

Szauer Judit, alias „@gasztro_pr” nincs az első ezerben az Instagramon, de ott található az ízléses, csalogató, hatásos bejegyzésekkel jelentkező, sikeres tartalomgyárosok között. Csaknem 18 ezer követője van. Az ételfotózás nagy szerelmese, oktat és kommunikációs stratégiát is készít, ha erre kérik. Influenszerként nem cikkeznek a bejegyzéseiről a bulvár magazinok, de megtalálta a maga célcsoportját, azt a fiatalos, utazni szerető és fizetőképes, azaz a turisztikai szektor számára is fontos közösséget, melynek tagjait összeköti a stílus, a kíváncsiság, a magas minőségű gasztronómia és a bor iránti tisztelet.

 

 

Nem véletlen, hogy folyamatosan kap felkéréseket néhány napos helyi látogatásra, hogy azután a saját felületein megmutassa: hogy látja ő az adott desztinációt, szolgáltatást. Így jutott el a szüret kezdetén Egerbe is, a Borműhely felkérésére, melynek tevékeny tagja az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem pincészete is.

 

 

Gasztro-vizit a Líceumban

Az egri egyetemi ház tornyában Dr. Murányi Zoltán kápráztatta el bloggerünket a gasztro-vonalhoz köthető, látványos kémiai kísérletekkel, így például egy különleges, heves-jeges illatfelhővel kísért koccintással. Judit profi beszélgető. Hagyja magát elvarázsolni, de közben reagál is a látottakra: beszúr a show-ba egy-egy, a folyadékok színváltozása, a lángok, vagy éppen a hirtelen hűtés gasztronómiában betöltött szerepére utaló mondatot. Mindeközben nyilvánvaló: már azon agyal, mit és miként mutasson meg a követőinek.

 

 

 

Készülnek az egyszerű, de annál nagyobb lélekkel, szívvel, mosollyal lőtt fotók és videók. A műfaj pedig kellően vegyes, ahogy azt az Instagram megkívánja. Tanulható mindez? Valamelyest igen. Fejleszthető gyakorlással? Biztosan. De a természetes fogékonyság, a szépérzék és arányérzék nagy valószínűséggel nélkülözhetetlen alap.

 

 

Megfigyeltük

S hogy milyen módszerrel, mennyi energiával készül egy-egy social media tartalom, amiért önkormányzatok, intézmények, vállalatok hajlandóak fizetni a sikeres influenszernek? Szauer Judit ebbe engedett némi betekintést, miközben a belváros legmagasabb pontján, lebilincselő panoráma kíséretében kóstolhatta meg az egyetemi pincészet néhány nedűjét. A gasztro-kommunikátor tevékenységét három fő komponensre bonthatjuk. Az első: beszélgetés Hegyi Ádám birtokigazgatóval Egerről, a termőhelyről, borról és az Eszterházy egyetem előremutató szőlészeti-borászati kutatásairól, terveiről. A második: kóstolás és a borhoz-szőlőhöz, sajttálhoz kapcsolódó információk gyűjtése. Végül a harmadik: folyamatos fotózás és videózás. Ami ezen túlmutat, az szabad szemmel nem látható, hiszen Judit agyában és szívében zakatol.

 

 


Végül megkérdeztük magát a vendéget…

- Judit, úgy dolgozol, hogy közben elhalmoznak a legjobb nedűkkel, falatokkal és megmutatják a legszebb helyeket. Mi a legfontosabb feladatod eközben?

- A gasztro-kommunikációban is a nyitottság a legfontosabb feladat, minél több élmény, íz, illat és hangulat összegyűjtése. Igyekszem a magam sajátos módján megörökíteni a remek egri borászokkal történt találkozásokat. Új és meglepetésszerű élményeket, érzéseket keresek, folyamatosan készítem a fotókat és videókat, hogy azokból vonzó ajánlások, kedvcsináló tartalmak jelenjenek meg. Ezek egy részét már helyből publikálom Instagram sztori formájában, bevonva a követőket az egri utazásba.

 

- A rengeteg élmény akár kavarodást is okozhat az ember lelkében, fejében, miközben a közösségi média a rövid műfajokról szól. Mikor és milyen szisztéma szerint szelektálsz, hogy dől el, hogy miből „mi marad”?

- Az egri látogatás egy igen intenzív munkát jelent. Az instant posztolás mellett nagyon fontos, hogy legyen idő a feldolgozásra. A három nap alatt, tíz csodás helyszínen tett látogatás, a kulináris élmények, a személyes benyomások, találkozások le kell, hogy ülepedjenek. Egyáltalán, meg kell fogalmaznom, hogy mi Eger nekem szóló üzenete. Amikor otthon, egy jó pohár bor mellett nekiülök, hogy szétválogassam, megírjam, végleges formába öntsem a közösségi médiába szánt tartalmat, arra törekszem, hogy a posztokkal szép, könnyen fogyasztható és a gyakorlatban hasznos üzenetet adjak át. Az ajánlás, az élményekből táplálkozó kedvcsináló eredmény a cél.

 

 

- Részleteiben érdeklődtél a Bikavér és a Csillag mibenléte iránt. Mit szűrtél le a válaszokból?

- Eger nagyon különleges hely, az Egri Bikavér és az Egri Csillag elkészítése igen összetett, bonyolult szabályrendszer szerint történik. Egészen más a helyzet, mind a tokaji Mádon, vagy más borvidékeken, hiszen számos szőlőfajta közül lehet kiválasztani azt a termést, amely egy-egy pincészetnél a borvidék vörös és fehér zászlósborát jelentő nedűjének alapanyagát adja. Rengeteg a lehetőség az egri borászok előtt, ugyanakkor a sokszínűségben megvan az egység is, ez a vulkanikus kőzet, melynek jegyei minden egri borban megtalálhatóak.

 

- Eddigi élményeid alapján hogy fogalmaznád meg, mi számodra Eger?

- Sommásan megfogalmazva Eger: izgalom, meglepetés, no és nem csak vörösbor!


 

Fotók: Zentai László0
komment

Reflektor

Találkozó: 45 év után újra a Líceumban
Különleges találkozót tartottak a 45 esztendeje az intézményünkben matematika-kémia szakon...
Kiemelt Arany minősítést szerzett hallgatónk Siófokon
Május utolsó hétvégéjén, Siófokon rendezték meg a XII. Országos Népek Tánca-Népek...
Egy brazil lány, aki Egerben igyekszik megvalósítani álmait
Rochane Moura Fé, röviden Roxy jelenleg zenekultúra szakon tanul egyetemünkön. Egyenesen...