Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Kultúra

Kiemelt Arany minősítést szerzett hallgatónk Siófokon

palettaonline | 2022. június 09. 09:41:08 | Utolsó frissítés: 6 hónapja
Május utolsó hétvégéjén, Siófokon rendezték meg a XII. Országos Népek Tánca-Népek Zenéje verseny döntőjét, amelyen kiemelt arany minősítést szerzett hallgatónk, Petrovics Adrienn.

 

– Minden évben ellátogatunk erre a versenyre a vőlegényemmel, s minden évben más és más élmények és tapasztalatokkal gazdagodunk. Ehhez még az is hozzájárul, hogy a döntőnek mindig más belföldi település ad helyszínt. Siófok egyébként is egy közkedvelt kirándulóhely, nem csak a turisták, hanem számunkra is – mesélte Adrienn, hozzátéve: a Balaton közelsége rengeteg programot és élményt nyújt, legyen szó akár a Plázsról, a víztoronyról, a fordított házról.

 

 

–  Szóló kategóriában indultam – ismételten – boldogi népviseletben, boldogi dalokkal, boldogan. A rendezvény 3 napos volt, szombat délután léptem fel, s vasárnap délelőtt volt az eredményhirdetés. Meglepetésemre és örömömre, sikerült a legjobb minősítést megszereznem, a KIEMELT aranyat – árulta el.

 

 

 

Adrienn szólt arról is, miért tartja fontosnak mindezt: a versenyt, a népdalokat, a hagyományokat.

–  A rohanó világban olyan jó egy kicsit megállni, átélni a dolgokat. Végre nem sietni, ülni és hallgatni, hallgatni a szebbnél szebb népdalokat, amelyeken a nagyszüleink nőttek fel. Hallgatni és továbbadni. Ha nem vesszük kezünkbe, akkor elveszik. osszútávon szeretném ezt a hagyományt megőrizni, megmutatni és továbbadni, a dalok, a hagyomány, és a népviselet szeretetét. Csodálatos és elképesztő érzés, amikor pár percre minden megáll, a telefonok kikapcsolva, az emberek figyelnek, nem sietnek. Figyelnek arra, aki éppen valami darabot mutat magából.

 

 

Adrienn hobbijai közés tartozik az éneklés, verselés mellett a fotózás is. Nem csak a pillanat megörökítése, rögzítése a fontos, a rögzítésnek a módja. Kedvencei közé tartoznak a különlegesebbnél különlegesebb pocsolyás képek, a világot más szemszögből látni, láttatni. Ilyen céllal jelentkezett, az Aquinói Szent Tamás, Keresztény Közéleti Műhely által kiírt pályázatra, melynek címe: ,,Identitásunk változó alakzatai – Nemzet, Család, Vallás” . Több mint kétszáz mű közül, a legjobb 50 közé bekerült munkája a kiállítandó képek közé, amelyet májusban láthatott a közönség a budapesti Józsa Judit Galériában.

 0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...