Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Kultúra

Minden szem egy ember – artAlom fesztivál Egerben

Buzsik Alexandra | 2013. szeptember 25. 09:00:04 | Utolsó frissítés: 8 éve
Bővült a produkciók száma, némileg csökkent az érdeklődőké, de még előttünk egy izgalmasnak ígérkező szerdai nap – az egri artAlom fesztivál kedd estéjén hat előadást láthattunk és hallhattunk a Kis Zsinagógában.

 

Olykor lézengő, műkedvelő fiatalok a Kis Zsinagóga előtt, a kezdésben némi csúszás, a szervezők arcán sem volt mindig őszinte mosoly: a hétfői erős kezdés után kedden mintha kicsit kevesebben lettek volna a háromnapos artAlom fesztivál előadásain. Persze így is voltak szép számmal, az otthon maradók pedig biztos a ma estére tartalékoltak.

 

Az előadások sorát ezúttal Váradi Gábor Zoltán produkciója nyitotta, aki néhány társával, együtt dobozzal a fejükön különös zenére, egy téglalapon belül maradva mozogtak. Az élmény nem katartikus, sokkal inkább furcsa, legalább is kívülről. A vállalkozóbb szellemű művészlelkek be is szállhattak.

 

 
Fotó: Merényi Zita
 

 

Van olyan, aki hallgat metálzenét? Köszönöm, le a kezekkel. Képzeljük el, hogy a világűrbe repítettek minket, ahol kedvünkre hallgathatjuk imádott zenei stílusunkat. Koroknai Zsolt az artAlom fesztiválon tárta elénk a képzeletünket mindenképp felülmúló, nem mindennapi hangzású produkcióját, amelyhez szinte elég volt egy pendrive, és három darab, egyméteres lószőr.

 

 
Fotó: Merényi Zita
 

 

Hétfőn szilárd anyagok hevertek a földön (búza) az egyik előadás alkalmával, a keddi performansz során ezt felváltotta a víz. Juhász R. József kezében egy üvegtállal, fején pedig fekete zsákból megformált hosszú henger volt, amely egyfajta csatornaként szolgált az emeletről rá öntött víz elvezetésére, míg a bödön meg nem telt. Átrendezés és szünet nélkül ezután Kettős Tamás autodidakta képzőművész, improvizatív módon pakolgatta egymás után a szavakat, mondatokat és rímeket. A siker nem maradt el.

 

 
Fotó: Merényi Zita
 

 

 „Minden szem egy ember” – hangoztatta az Írisz Projekt és az Egerben is jól ismert Baji Miklós Zoltán animációval (is) szemléltetett előadásában. Zseniális művészi megnyilvánulás a fesztiválra összeverődött közönség agytekervényeinek megmozgatására.

 

 
Fotó: Merényi Zita
 

 

A felsorakoztatott, elmélyülést kiváltképp igénylő performanszok sorát viszont – agyunkat kevésbé, fülünket talán annál inkább megterhelő – I Belong To The Band véget nem érőnek hitt koncertje zárta. A maga módján egyértelműen megállta a helyét az artAlom fesztiválon, de ha az zene és művészet, amit az előadásuk során produkáltak, azt hiszem, sok új művészpalánta kezdheti el hamarosan a pályafutását.

 

 
Fotó: Merényi Zita
 

 

A lelkünket próbálgató, érzékszerveiket nem kímélő performanszok sokasága az utolsó napjához érkezett, de ma, azaz szerdán még bárki kedvére csillapíthatja a művészet iránti szomjúságát az artAlom élőművészeti fesztiválon.

 

Fotógalériák a második napról IDE KATTINTVA látható.0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...