Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Kultúra

Ősbemutatóra készül az egri színház

Paletta Online | 2013. szeptember 20. 16:47:13 | Utolsó frissítés: 8 éve
Először Egerben kerül színpadra Kocsis István A fény éjszakája című drámája. A Gárdonyi Géza Színház egy ősbemutatóval ünnepli a Magyar Dráma Napját.

 

Az előadásban egy furcsa éjszakán heten indulnak el megmenteni Németh Lászlót, mind saját történelmi drámáinak hősei. Csodákról beszélnek, a magyar nép fennmaradásáról, a magyar nyelvről. VII. Gergely pápa és Széchenyi István bebizonyítja, igazságtalanok a vádak, amelyekkel Németh László önmagát ostorozza, s ő általa magyarságunk is más megvilágításba kerül. Borúlátókból talán derűlátóvá válhatunk – fogalmaz a rendező, Beke Sándor.

 

A fény éjszakája az idei évad programadó bemutatója – mondja Blaskó Balázs színházigazgató. A színházművészek feladata az adott kor társadalmi, politikai történéseit értelmezni és bemutatni. Kocsis István műve a 20. századi irodalmat meghatározó íróról, Németh Lászlóról ad alapvető információkat, s bontja ki emberi-írói problémáit eddig nem ismert módon. Az író szembesül színművei hőseivel, akik számon kérik rajta egyéni drámájukat. Nagy az áthallás az ő koruk emberi, társadalmi konfliktusai és Németh László élete között. Szembesítik családi problémáival, önmaga értelmezéseivel, egyháztörténeti kérdésekkel, történelmi periódusok megítélésével, magyarságtudatunk újraértelmezésével.

"Két és fél év után Németh László szerepében térek vissza a színpadra. Tétje van, nagyon várom ezt a megmérettetést a dráma kicsengése, üzenete miatt. Az ősbemutató kapcsán kiadjuk az eredeti művet bibliográfiai kiegészítéssel és egy összegző előszóval, amely, úgy hiszem, sok mindenre ad majd magyarázatot” – tudatta a direktor.

 

Nyílt próbák a Magyar Dráma Napja alkalmából
A Gárdonyi Géza Színház szeptember 20-án és 21-én 10 órától nyílt próbákkal várja az érdeklődőket, akik betekinthetnek a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical, és A fény éjszakája című dráma próbáiba is.


9
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...