Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Kultúra

Superior tanszállodánk igazgatója a borlovagrend új marsallja

Zentai László | 2022. május 23. 08:05:45 | Utolsó frissítés: 7 hónapja
Az Egri Bikavér Borlovagrend napokban tartott tisztújítása nyomán Dr. Vas István, a Hotel E*Stella igazgatója lett a szervezet marsallja.
A megtisztelő feladatot a borbarátok körében igen kedvelt borásztól, a legendás „Tóth Feri bácsitól” veheti át egyetemünk oktatója.

 

Előbb a tényadatok: a fenti megbízatások mindegyike négy évre szól, s hamarosan megtartják azt az ünnepélyes szertartást, ahol beiktatják a megválasztottakat. Eger önálló borlovagrendjének korábbi elnöke Eger és Magyarország egyik legismertebb borásza, Thummerer Vilmos volt, aki 2021 decemberében hunyt el. A 2022. május 17-én megtartott tisztújításon a megválasztott új elnök dr. Lőrincz György borász, minden idők eddigi legnagyobb sikerét elért Egri Bikavérének termelője, egyetemünk oktatója lett. Vele együtt - társelnökként - Mikuska Péter, korábbi alelnök vezeti az elkötelezett közösséget.

 

A szervezet harmadik, kiemelt tisztségét az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának főiskolai docense, a Hotel E*Stella igazgatója, Dr. Vas István tölti be: ő a marsallbotot veszi át Tóth Ferenctől, akit - idős korára tekintettel - örökös marsallá nevezett ki a mintegy 50 fős tagság. (Hozzá kell tenni, hogy mint egy vérbeli (bikavérbeli) lovagrendben, létezik a szervezetben ceremóniamester, főpohárnok és pohárnok, valamint krónikás, s egy ilyen egylet nem működhet kancellár nélkül sem.)

 A Paletta Online-nak a frissen megválasztott, új marsall nyilatkozott.

- István, ki a marsall, mi a marsall egy borlovagrendben?
- A marsall egyike az Egri Bikavér Borlovagrend három „arcának”. Ha reprezentálni kell a szervezetet egy-egy külföldi eseményen, vagy kiemelt hazai rendezvényen, ahol csupán néhány fő megjelenésére van lehetőség, általában az elnök, társelnök és a marsall jeleníti meg a lovagrendet, s egyben képviseli a borvidék értékeit, hagyományait. A feladatunk az, hogy népszerűsítsük a bort és Egert más borvidékeken és nemzetközi szinten is.

- Vezető tisztség, elöljáróság – szó szerint – amit vállaltál, ám a marsall elnevezésből az imént elmondottak szerint nem következik főparancsnokság, mint egy hadseregben, ez sokkal inkább egy kiemelten fontos szolgálat, ha jól érzem.
- Igen, a marsall szolgálja a közösség egészét. Elöl jár ugyan, az elnökkel és társelnökkel együtt, marsall bottal a kézben felvezeti a többiek ünnepi menetét, ám emellett még számos feladata van. Borlovaggá üt a bottal, megérintve az avatandót - ezt még gyakorolnom kell, úgy érzem. Emellett az én feladatom lesz, hogy őrizzem és kezeljem az Egri Bikavér Borlovagrend szimbólumait. Ilyen a zászlót is helyettesítő marsallbot mellett a talár, a süveg és egyes tagok setében a díszes lánc, valamint a testület lovagrendi szalagja. A marsall gondoskodik ezek pótlásáról, beszerzéséről, amikor például új tagot veszünk fel a lovagrendbe. Ilyen értelemben komoly háttérmunkát is végez, szervezési feladatot is ellát.

- Mit jelent neked személyesen a tisztújítás eredménye?
- A bor értékét, tiszteletét, szeretetét nagyon fontosnak tartom, ezért lettem a lovagrend tagja mintegy másfél évtizeddel ezelőtt, amikor még az Európai Borlovagrend Bikavér Legátusaként működtünk. Sokat jelent számomra az, hogy lovagrendi társaim jelöltek a tisztségre és hogy többséget is kaptam tőlük a kiemelt feladat ellátáshoz. Természetes, hogy ezt örömmel vállalja az ember. Eszembe jut, hogy mintegy 15 évvel ezelőtt még a Líceum kápolnájában ütöttek borlovaggá, s külön megtiszteltetésnek tartom, hogy a marsallbotot most attól a Tóth Ferenctől vehetem át, akit nagyon tisztelek. Egyetemi berkekben is törekszem a nívós borkultúra és a kiváló egri borok megismertetésére. Mindez nem csupán a turizmusba, idegenforgalomba, vendéglátásba készülő, leendő szakemberek képzésében elengedhetetlen. Meggyőződésem, hogy aki megteszi az első lépéseket a magas borkultúra világa felé, borbaráttá, a minőségi borok kedvelőjévé válik, az egészen más életminőséget tudhat magáénak, mint az, aki soha nem találkozik az igazi, felemelő borélménnyel. Örülök annak, hogy a marsall tisztség betöltésével magam is egyre többet tehetek azért, hogy ez a találkozás sokak életében megtörténjen.

Fotó: Nagy Adrienn

 0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...