Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Kultúra

Újra artAlom fesztivál Egerben - első nap

Buzsik Alexandra | 2013. szeptember 24. 12:05:45 | Utolsó frissítés: 8 éve
Kilencedik alkalom, öt előadás, első nap – a hétfőn este indult egri Élőművészeti Fesztivál büszkélkedhet az imént felsorolt számokkal. A Kis Zsinagógában újból különböző művészek és művészeti csoportok mutathatják be magukat és elképzelésüket a világról.

 

Az idei artAlom fesztivált főiskolánk Vizuális Művészeti Tanszékének egyik hallgatója, Gábor Balázs pezsgőtablettás – mondhatni – attrakciója nyitotta, amely végtermékét természetesen el is fogyaszthatták az érdeklődők, akik meglehetősen szép számmal jelentek meg a Kis Zsinagógában.

 

 
Fotó: Merényi Zita
 

 

A folytatásban szintén főiskolánk egyik hallgatója, Vályi Péter performansza került terítékre, amely visszanyúlt az irodalmi gyökerekhez, hisz, ha valaki nem tudta volna a mai napig elfogadni Kölcsey Ferenc bal szeme világának elvesztését, az bátran vállalkozhatott arra, ha csak képen is, de néhány pillanat erejéig visszaadja azt neki.

 

Egy reálisabb és a mai világ egy olyan szeletét kaphattuk meg a Pasasok című darabtól, amelynek az alaptörténetét – ha nem is mi, de ismeretségi körünkben – bárki átélhette már: két barátnő közös hétvégéje, ahol fény derült egyebek közt arra is, hogy egyikük volt férje milyen viszonyt ápolt a másik, kacérabb természetű lánnyal.

 

 
Fotó: Merényi Zita
 

 

És hogy milyen a magyar? Azt a 3T (NSZK csoport) tagjai mutatták be a fesztivál résztvevőinek búza, kereszt és kenyér motívumokat felsorakoztató előadásukban. Ki-ki döntse el maga, hogyan értelmezte vagy épp élte át a darabban látottakat, elvonatkoztatva a performansz végén elfogyasztott cipó minőségétől és mennyiségétől.

Az ArtAlom programsorozatát az Éjszakai Múzeum Zenekar zárta többek közt Melykó Richárd, Török Zoltán és Dráhcir Nömdök közreműködésével, slam poetry előadásával.

 

 
Fotó: Merényi Zita
 

 

Az országos viszonylatban is kiemelkedő fesztivál évről évre igyekszik a kortárs művészeti élet legnagyobbjait, jelentősebb művészeit elhozni a Kis Zsinagóga Egri Kortárs Galériába. Hogy ez most is sikerült, az nem kis eredmény, hiszen az artAlom támogatása csekély, és az újdonsült vagy épp visszajáró művészek mind-mind önszántukból vesznek részt az eseményen.


Lelkesedés és érdeklődés márpedig van, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a következő két nap során is részesei lehetünk a különleges művészeti produkcióknak. A keddi és szerdai programok ITT megtalálhatók.

 

Képgalériánkért KATT IDE.0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...