Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. szeptember 29. Mihály
Kultúra

Van, amikor már a kávé sem segít

2013. szeptember 11. 22:43:29 | Utolsó frissítés: 3 éve
Az éjszakába nyúló tanulás hosszabb távon nem kifizetődő, és igazából a túlzott kávéfogyasztásról is le kellene szoknunk.

 

A főiskolások jelentős része éjjelente és sokszor az utolsó pillanatban készül a közelgő zárthelyikre, vizsgákra. Rosszul teszik. Hiszen nem véletlen, hogy általában a tinédzserek és a fiatal felnőttek között van a legtöbb kialvatlan, fáradtságra panaszkodó személy. A hallgatók sokszor merednek a távolba az előadókban, szuggerálják a csavarokat a padban, vagy csak úgy ábrándoznak a múlt éjjel történésein. Cseppet sem indokolatlanul teszik mindezt, főleg akkor, ha egy főiskolás alvási szokásaiba pillantunk bele. A statisztikák azt mutatják, hogy számos fiatal a zh, netán a vizsga napját megelőző este kezdi meg a felkészülést a másnapi megmérettetésre. Viszont a hajnali agyalás épp annyira káros a későbbi koncentrációra és teljesítőképességre, mint egy átbulizott éjszaka.

 

A pánikszerű éjszakai tanulás nem hatékony megoldás, megéri több időt fordítani a felkészülésre, korábban elkezdeni azt, és szakaszosan napokra osztani. Ami a vizsga előtti napot illeti, jobb, ha lelkileg készülünk fel, és alszunk egy kiadósat.

 

 
Az energiaital inkább elszívja az erőnket.                                          Fotó: Merényi Zita
 

 

A hallgatók életében jól ismert serkentőszerek: a kávé, az energiaital és ezek kombinált változatai a számos tévhit ellenére sem segítenek. Az éjszakai tanulás alatt elfogyasztott túlzott koffeinadag csak növeli a stresszt, ellehetetleníti a pihenést, és ingerlékennyé tesz bennünket. A feleslegesen bevitt kávé hatóanyaga már nem serkenti, hanem megterheli a szervezetet. A koffein az idegrendszerben kifejtett hatása miatt nem a fáradtságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyan tudatállapotot, amit az ember könnyen elhisz, és így még órákat képes éber állapotban tölteni. Ezáltal azt gondoljuk, hogy most minden eddiginél hatékonyabb és tartósabb tudásra tettünk szert, és nem lesz akadály a másnapi vizsga. Pedig ez nem így van.

 

Csak rövidebb távon maradnak meg a közvetlenül a zh és a vizsga előtt gyorsan bemagolt információk. A diákok számára mindenképp' előnyösebb, ha nem az utolsó pillanatig halogatják a tanulást. Már fél óra plusz alvás is többet segít a másnapi iskolai teljesítmény során, mint még egy óra tanulás éjjel.0
komment

Reflektor

Új blog Bordeaux-ból: hajrá Laura!
Franciaországból jelentkezik a következő hónapokban Varga Laura Nóra szőlész-borász...
Rék-à-Bordeaux: résumé de San Francisco
Takács Réka záró blogjában összegzi a Bordeaux-i tanulmányok élményeit.
Találkozó: 45 év után újra a Líceumban
Különleges találkozót tartottak a 45 esztendeje az intézményünkben matematika-kémia szakon...