Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Kutatás

Így szerepeltek hallgatóink a 35. OTDK-n

Tamás Anett | 2021. május 19. 10:33:32 | Utolsó frissítés: 1 éve
Hosszú hónapok után május 19-én lezárult a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia utolsó online szekciója is. Mivel készültek az egyetemek és milyen online részt venni egy ilyen versenyen? Az egyedi helyzet ellenére egyetemünk így is kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet!

 

Összesen hét város - Budapest, Debrecen, Kolozsvár, Miskolc, Nyíregyháza, Sopron és Szeged - 11 felsőoktatási intézményében tartották az idei OTDK 16 szekcióját. Az elsőt, az agrártudományit március 29-31. között az Állatorvostudományi Egyetem szervezésében. Természetesen a járványhelyzethez alkalmazkodva minden az online térben valósult meg.

  

Egyetemünk hallgatója, Motolai Anna Dóra a Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekcióban, a sajátos nevelési igényűek tanításának módszertana tagozatában indult kutatásával, melynek témája az óvodáskori szociális érzékenyítés volt.

  

Elmondta: két éve annak, hogy az intézményi forduló után kvalifikálták az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, így természetesen többször is újraolvasta a dolgozatát, utánanézett az aktualitásoknak, s így készítette el a prezentációját. Hozzátette: az OTDK szervezői egy videósorozattal is kedveskedtek, többek között az előadás technikáról, amit többszöri megnézés után a tükör előtt is gyakorolt.

 

Motolai Anna Dóra már hozzászokott az online világhoz. De a hangulat hiányzott.

 

Anna elárulta már hozzászokott az online világhoz, így nem okozott neki gondot egy újabb virtuális térben tartott esemény. Sőt, szerinte egy kicsit talán így könnyebb volt az előadás és nem izgult annyira. – Ennek ellenére sajnálom, hogy nem tudtam személyesen részt venni, mert biztos nagyon jó hangulatban telt volna – tette hozzá.

 

Az egyetemünk pedagógusképzése nagy múltra tekint vissza, így nem meglepő, hogy minden évben sok hallgatóval veszünk részt ebben a szekcióban. Ezen és az egyéb szekciókban elért kiváló hallgatóink eredményeinek rövid összefoglalója:

 

Agrártudományi Szekció
Antal Sándor: III. hely

 

• Biológia Szekció
Győrössy Dorottya: II. hely

 

• Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció
Cs. Nagy Ádám: II.hely
Virág Martin: I.hely

 

• Humán Tudományi Szekció

Szügyi Szabina: Különdíj
Gyebnár Kristóf: II. hely
Samu Tünde: I. hely

 

Informatikatudományi Szekció
Gajdár Krisztián: Különdíj

 

• Közgazdaságtudományi Szekció
Molnár Evelin: III. hely

Bata Miléna: III. hely
Molnár Mária: III. hely
Bencsik Márta Ildikó: III. hely

 

• Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekció
Nyitrai Laura Tímea: II.hely
Szabadkai Vanda: Különdíj
Németh Nikoletta: Különdíj
Négyesi Péter: Különdíj
Keller Zsófia, Szűcs Norbert: II. hely

 

• Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai, Könyvtártudományi Szekcióban
Székely Ákos: II.hely
Madarász Réka: Különdíj
Szőllősi Tamás: I. hely

 

• Művészeti és Művészettudományi Szekció
Bányai Zsófia: II. hely
Bódi Brigitta: I. hely
Határ Attila: II. hely, Különdíj
Horváth Rita: II. hely
Somlai Anna Sára: II. hely
Técsi Boglárka: III. hely
Vajna Rákhel Anna: II. hely
Rác Csenge: III. hely
Molnár Tamás: III. hely
Virvas Dóra: II. hely
Bodnár Áron: II. hely
Szabó Dominik: III. hely
Kapronczai Nikolett: I. hely
Boér Sebestyén: Különdíj
Padányi Barbara: Különdíj
Tomecz Dániel: 2 Különdíj

 

Idén minden online zajlott, a TDK sem volt kivétel

 

Az Eszterházy Károly Egyetem Gazdaságtudományi Intézetének TDK-felelőse, Matiscsákné dr. Lizák Marianna elmondta, hogy a COVID-helyzetre való tekintettel digitális formában rendezték meg a tavaszi TDK-t. A TDK-zók TEAMS-en keresztül, képernyőmegosztással prezentáltak a zsűrinek és társaiknak.
– Az EKE GTK egy Nemzeti Tehetség Program pályázatot nyert, melynek keretében most tavasszal is több online programmal is népszerűsítettük a TDK-t – mesélte tanárnő. – Egyrészt szakmai és módszertani támogatást nyújtottunk a tudományos munka iránt érdeklődőknek egy 20 órás TDK felkészítő kurzus és workshop keretében. Másrészt TDK motivációs napot szerveztünk, ahol az intézeti TDK felelősön kívül több TDK-zó hallgató mondta el saját élményét és tapasztalatát a TDK-val kapcsolatban. A sorozat része volt egy szakmai beszélgetés, melyen egy volt EKE GTK-s hallgató – aki OTDK-n is részt vett – osztotta meg tapasztalatait, és egy munkaerőkölcsönző cég vezetője beszélt a tudományos munka szerepéről az elhelyezkedésben – foglalta össze Matiscsákné dr. Lizák Marianna.

 

 

Csőke Alexandra februártól készült, hogy az idei évben először megmérettesse magát az intézményi TDK-n. A már említett felkészítő kurzusok hasznossága mellett kiemelte konzulense fontosságát és segítőkészségét is. Az online előadásról pedig pozitívan úgy véli, a kisebb nehézségek ellenére jobban össze tudta hangolni idejét. – Összességében úgy gondolom, hogy online is teljes mértékben tudtam teljesíteni, amit kitűztem célul magamnak – árulta el.0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...