Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Kutatás

Pro Scientia Aranyéremmel ismerték el a fiatal kutatót

Berán-Juhász Henrietta | 2021. augusztus 18. 09:40:42 | Utolsó frissítés: 1 éve
Pro Scientia Aranyérmet vehet át oktatónk, Dr. Jedlovszky Pál tanítványa, Horváth Réka. A fiatal kutató és oktatója a közös munkáról, a sikert kikövező útról mesélt.

 

A Pro Scientia Aranyérmet azok a hallgatók nyerhetik el, akik az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) az elmúlt két évben első helyezést értek el a saját tagozatukban, és kutatási területükön is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A kitüntetést a hallgató teljes munkásságát figyelembe véve ítélik oda.

 

– Rékával négy évvel ezelőtt kezdtünk el együtt dolgozni, akkor ő tizedikes gimnazista volt az ELTE Apáczai Csere János Gimnáziumban. Ő keresett meg, hogy szeretne fizikai-kémiai kutatásokban részt venni. Miután megtanulta az alapokat, elkezdtük a metilamin amorf jégen való megkötésének számítógépes modellezését. A probléma az alapvető biomolekulák építőköveinek (pl. aminosavak) csillagközi térben történő, lehetséges spontán keletkezése szempontjából érdekes. Egy évvel Réka jelentkezése után publikáltuk az ezzel kapcsolatos cikkünket (J. Phys. Chem. A 2018, 122, 13, 3398–3412). Ezen eredményekből készített előadásával 2018 tavaszán Réka megnyerte a TUDOK (középiskolások kutatási versenye) nagydíjat, majd egy év múlva, 2019 márciusában az OTDK Kémiai és Vegyipari Szekciójában – még mindig középiskolásként, egyetemünk színeiben indulva – első díjat nyert. Ilyenre a kémiai OTDK 60 éves történetében még nem volt példa. A közös munkát azóta is folytatjuk, mostanra már négy közös publikációnk született – válaszolta kérdésünkre Dr. Jedlovszky Pál.

 

 

– Megtiszteltetésnek tartom, hogy ilyen kitüntetésben részesítettek, hiszen ez azt jelenti, hogy az OTDT tapasztalt kutatókból álló Odaítélő Bizottsága úgy látja, a munkásságom és a szakmai előrehaladásom figyelemre méltó, legalábbis hazai viszonylatokban mindenképpen.

Különösen megtisztelőnek tartom ezt arra tekintettel, hogy a Pro Scientia Aranyéremhez kapcsolódó pályázaton zömmel végzős mesterszakos, illetve kezdő doktoráns hallgatókkal mérték össze a tudományos teljesítményemet

– tudhattuk meg Horváth Rékától. Hozzátette: az elismerés pozitív megerősítés számára abban, hogy érdemes továbbra is a tudományos pályában gondolkodnia, illetve abban is, hogy a témavezetőjével, Dr. Jedlovszky Pállal jó csapatot alkotnak.

 

– A kitüntetést megalapozó szakmai előrehaladás nem egyedül a diák érdeme, aki kitartóan dolgozik, hanem a témavezetőé is, aki terelgeti a tudományos pályán, biztatja a hallgatót, és kiáll amellett, hogy akár már nagyon fiatalon is van helye a hallgatónak a kutatók világában. Emellett látni kell azt is, hogy

egy ilyen kitüntetés nem valaminek a vége, hanem az eleje:

az, hogy most ígéretes fiatal kutatónak tartanak, nem jelenti azt, hogy tíz év múlva biztosan a szakma élvonalában leszek akár itthon, akár nemzetközi viszonylatban. Ehhez, vagy akár csak ahhoz, hogy önálló szakemberként egyszer majd megálljam a helyem, még rengeteget kell tanulnom és dolgoznom, így ha valamit, akkor számomra ezt az önfejlesztő munkát ösztönzi tovább a Pro Scientia Aranyérem – vallja Réka.

 

Azt is megtudhattuk tőle, hogy

a Pro Scientia Aranyéremért a „belépő” egy OTDK I. helyezés volt, amit 2019-ben az Eszterházy Károly Egyetem színeiben ért el a XXXIV. OTDK-n.

Emellett az odaítélésnél figyelembe vették az eddigi tudományos munkájához kapcsolódó publikációkat, konferencia előadásokat és díjakat, elismeréseket, valamint a korábban elnyert kutatási ösztöndíjakat és a tanulmányi eredményeit is.

 

– Az esetemben ezek közül valószínűleg az volt a perdöntő, hogy eddigi munkám során hat (az odaítéléskor öt) megjelent tudományos publikációnak vagyok a szerzője, amelyek mind angol nyelvű, nemzetközileg is elismert fizikai-kémiai folyóiratokban jelentek meg. Ehhez tartozhatott még, hogy a munkáimat bemutattam angol nyelven három nemzetközi konferencián szóbeli előadás formájában, ötször pedig poszterként is. Ez utóbbiak esetében két alkalommal díjat is nyertem a prezentációimért: az Okinawa Colloids 2019 konferencián (Bankoku Shinryokan, Okinawa, Japán) több száz fős mezőnyben a konferencia poszter fődíját, az American Chemical Society Langmuir folyóiratának a díját ítélte nekem a zsűri, illetve az European Molecular Liquids Group és Japanese Molecular Liquids Group konferenciáján is poszterdíjaban részesítettek 2019-ben (Kutna Hora, Csehország). Ezen kívül még több más elismerést is kaptam, illetve előadtam például több hazai, magyar nyelvű konferencián is, de úgy gondolom, hogy főként ezek a nemzetközi sikerek alapozhatták meg azt, hogy nekem ítélték a Pro Scientia Aranyérmet – sorolta sikereit a fiatal kutató.

 

 

Réka jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tanul, szándéka szerint mesterképzésre már külföldre szeretne járni: Európa vezető egyetemeire tervezi beadni a jelentkezését.

 

– A kutatás tekintetében az egri egyetem színeiben elért sikerem óta nagyon sok újdonság történt. Alapvetően továbbra is Dr. Jedlovszky Pállal dolgozom, idén is közös témával indultam az OTDK-n, amely a szuperkritikus szén-dioxid, mint oldószer metanollal alkotott elegyeiről, és ezek ipar szempontjából jelentős tulajdonságairól szólt. Az évek során számos határfelületen lejátszódó folyamattal foglalkoztunk, jelenleg pedig egy TDK-zó hallgatóval dolgozom együtt, a 2019-ben bemutatott OTDK pályamunkámhoz hasonló, világűr körülményei között lejátszódó adszorpciós folyamatot vizsgálunk. Egyik főbb projektemként az idei tanévben a 2020/2021. évi Új Nemzeti Kiválósági Program keretében a Miskolci Egyetemmel kollaborációban az n-butil-formiát hidroxilgyökös oxidációjának mechanizmusát kutattam jég/levegő határfelületen – osztotta meg velünk a hallgató.

 

Horváth Réka 2020-ban csatlakozott a BME Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék Spektroszkópia Csoportjának munkájához, ahol Dr. Kállay Mihály témavezetése mellett kvantumkémiai módszerek fejlesztésével kezdett foglalkozni. Az idei évben jelent meg az első közös közleményük a Journal of Chemical Physics folyóiratban, ahol ezt júliusban kiemelt publikációnak választották a szerkesztők.  Az idei évtől tagja lett egy külhoni kutatócsoportnak is: az EPFL (Lausanne, Svájc) Laboratory of atmospheric processes and their impacts csoportjában kezdett el dolgozni, ahol Dr. Lbadaoui-Darvas Máriával aeroszol-jég, aeroszol-felhő kölcsönhatásokat vizsgálnak, és ehhez kapcsolódó módszereket fejlesztenek annak céljából, hogy ezáltal nagyobb, sok paramétert figyelembe vevő klímamodellek fejlesztéséhez szolgáltathassanak alapot, amelyek képesek lehetnek például évről évre megjósolni a globális felmelegedés pontos mértékét is.0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...