Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. augusztus 09. Emőd
Oktatás

Ha csóró egyetemista vagy, Bordeaux-ban segítenek :D

2021. október 13. 12:03:30 | Utolsó frissítés: 1 éve
A legjobb dolog, ami mostanában megtalált, az az ingyen kaja. Oké, ez így erősen hangzik, de…
A két intézmény együttműködése, valamint egyetemünk ösztöndíja révén szeptembertől 10 hónapon át Bordeaux-ban folytatja tanulmányait Takács Réka. Megkértük, hogy mondja el, milyen hallgatónak lenni a világ egyik legrangosabb borvidékének szívében. Abban maradtunk, hogy nem „csak” beszélgetünk, hanem kéthetente jelentkezik Franciaországból, blogot vezet a Palettán!

 

Halihó, régen volt már az a „két hete”, szóval ideje bejelentkeznem.

Gondolkodtam, hogy miről írjak nektek és rájöttem: van egy remek sztorim arról, hogy milyen a nemzetközi diáknak lenni Franciaországban. Szóval - azt hiszem - minden egyetemista tudja, hogy a bevezetőben szereplő téma egy igencsak fontos dolog a mindennapokban. Szóval elkezdem ezt a szuper történetet az elején. (Előtte azonban egy kép a szőlőből...)

 

 

Szerencsére itt, Bordeaux-ban - különösen ebben az egyetemi városrészben - eléggé segítik a diákokat. Van több „menza”, diákéttermek, ahol ebédidőben potom összegekért lehet menüt enni. Ezen kívül megtalálható mindenféle „használt dolgok boltja”, azaz ruhaüzlet, bicikli szerviz, ahol a segítségükkel magad szerelheted össze a kerékpárodat (nyilván ezért cserébe elég olcsón meg tudod vásárolni).

Van használt bútor... nem is bolt, inkább egy kis kézműves/barkács klub, akik különféle berendezési tárgyakat készítenek, vagy plusz polcot, ha kéne a koliszobába. Ezt év végén - kiköltözéskor - vissza is tudod adni. (Az utóbbi lehetőség kifejezetten a Bordeaux Sciences Agro-n áll rendelkezésre, tehát a suliban, ahova én járok, a többi minden bordeaux-i egyetemista számára elérhető.)

 

 

No de térjünk is át a kaja-részre! Múlt héten végre elkezdődtek a francia óráim, ahol szerencsésen megismerkedtem két magyar erasmusos diákkal. És mindannyian tudjuk, milyenek is vagyunk mi, magyarok... azonnal szóltak, hogy aznap ingyen kajaosztás van az egyik épületnél. Nem is igazán figyeltünk a részletekre, meghallottuk egymás után az „ingyen” és a „kaja” szavakat és már indultunk is. Egy ideig vártunk egy nagyobbacska társaság társaságában, aztán jött egy autó és a csomagtartót felnyitva megláttunk egy mini pékséget. Baguette-ek tucatjai tárultak elénk és sok egyéb kenyérféle. (Igen, lehet mást is kapni Franciaországban, nem csak baguette-t, csak erről mindenki mélyen hallgat, mintha fogadalmat tettek volna, hogy nem árulják el senkinek.) A lényeg, hogy miután szétosztották a kenyereket, jöttek a dobozok! Bizony, a dobozok már az előkelő hátsó üléssort foglalták el, nem holmi csomagtartó-utasok voltak. Ezekben egyéb pékáruk, kisebb sütemények, croissantok, pain au chocolat-k foglaltak helyet, de volt sós doboz is, ahonnan pizzák, szendvicsek kerültek elő. (Miért? Válasz az óceános kép alatt!)

 

 

Mikor mindennek vége lett, megkérdeztük a többieket, mégis mi történik itt pontosan. Minden hétfőn, kedden és csütörtökön egy közeli pékségben zárás után összeszedik a maradékokat, és mindent, amit aznap nem tudtak eladni, elhoznak ide és kiosztják az egyetemistáknak. Szuper rendszer, imádom eleve azt is, amikor az emberek nem dobálják ki a még bőven jó ételt. Amikor ráadásul még én is jól járok, mert kaphatok belőle - nevezzen bárki önzőnek, ez mégis egy nagyon kellemes ráadás. Szóval ez a legújabb felfedezésem itt, és ez ismét megerősített abban, hogy igenis szuper lehetőség ide járni suliba. Továbbra is imádom!

 

Gyönyörűséges két hetet mindenkinek, nemsokára jelentkezem!

Csók, Réka

U.i.: Az egyik képhez kis magyarázat: hétvégén leugrottunk az óceán partjára, miért is ne? Ezen az októberi vasárnap délutánon simán volt olyan idő, hogy fürödjünk is a vízben. Nincs ok panaszra.0
komment

Reflektor

Találkozó: 45 év után újra a Líceumban
Különleges találkozót tartottak a 45 esztendeje az intézményünkben matematika-kémia szakon...
Kiemelt Arany minősítést szerzett hallgatónk Siófokon
Május utolsó hétvégéjén, Siófokon rendezték meg a XII. Országos Népek Tánca-Népek...
Egy brazil lány, aki Egerben igyekszik megvalósítani álmait
Rochane Moura Fé, röviden Roxy jelenleg zenekultúra szakon tanul egyetemünkön. Egyenesen...