Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. szeptember 29. Mihály
Oktatás

Rék-à-Bordeaux (avagy Réka Bordeauxban)

2021. augusztus 31. 14:39:25 | Utolsó frissítés: 1 éve
Takács Réka, egyetemünk szőlész-borász mérnök szakos hallgatója két féléven keresztül a világ egyik legrangosabb borvidékének szívében folytatja tanulmányait. A Paletta Onlineon blogol.

A két intézmény együttműködése, valamint egyetemünk ösztöndíja révén szeptembertől 10 hónapon át Bordeaux-ban folytatja tanulmányait Takács Réka. Megkértük, hogy mondja el, milyen hallgatónak lenni a világ egyik legrangosabb borvidékének szívében. Abban maradtunk, hogy nem „csak” beszélgetünk, hanem kéthetente jelentkezik Franciaországból, blogot vezet a Palettán! A mostani az első bejegyzése.

 

 

Hejhó!

 

Réka vagyok és ezt a kis blogot azért kezdem írni, hogy megoszthassam veletek a Bordeauxban szerzett élményeimet. Igyekszem bemutatni Franciaországnak ezt a sokat emlegetett de kevésbé ismert városát. Tervezem leírni, milyen nemzetközi diáknak lenni itt. Biztosan lesz szó a helyi különlegességekről melyek furcsák lehetnek egy látogató számára, illetve mindenképpen szeretném kifaggatni az embereket, mit tudnak Magyarországról.

 

Röviden, hogyan is kerültem ide:

Tavaly ilyenkor nem is sejtettem, hogy alakul ez az évem, a covid tombolása miatt alig lehetett tervezni. Hirtelen mégis, szinte belém botlott a lehetőség, hogy Egerből egy évre Bordeauxba jöjjek tanulni a Bordeaux Sciences Agro-ra. Egy egyetemi ösztöndíjnak hála tudom az idei évet itt tölteni, megismerkedve ezáltal a francia borászat rejtelmeivel és itt szerezve gyakorlatot. A képzés amire felvettek tartalmaz 3 hónap gyakorlatot és Bordeaux-n kívül meg fogjuk látogatni Toulouse-t, Montpellier-t és Dijon-t.

 

 

 

Utazás és az első benyomások:

Egy legkevésbé sem nyugisnak mondható nyár után hazaesve gyorsan összepakoltam és augusztus 27-én repültem is Bordeaux-ba. (Szerencsére van egyenes járat ami jelentősen megkönnyíti a dolgot.) Anyukám kijött velem, így egy anya-lánya hétvégével egybekötve kezdhettem felfedezni a várost. Egy ismerősön keresztül kaptunk kölcsönbe egy autót szombatra, így ami a gépre már nem fért fontos háztartási eszköz, konyhai kellék azt meg tudtuk venni.

Ezután vágtunk neki a városnak, ami elképesztően gyönyörű. A biciklzésnek nincs akkora hagyománya, mint például Hollandiában, de abszolút használják. Vannak bubi szerűen bérelhető biciklik, amikre lehet bérletet venni a tömegközlekedéssel egybekötve, mintha a bkv bérlettel a bubi bicikliket is tudnám használni... zseniális! A következő hetek még a helyi dolgok megismerésével fognak telni, nemsokára beköltözöm a kollégiumba és remélem szuper élményekről mesélhetek majd.

 

Egy ilyen első szuper élményt (az égből pottyant kölcsönautón kívül) még itthagyok a végére:

 

Vasárnap lévén piac volt a Saint André Katedrális melletti téren ahol elsétálva megláttunk egy osztrigás pultot, ahol helyben meg is lehetett ezt kóstolni, úgyhogy vetünk is egy tányérral és a mai tízóraink osztriga volt. Elképesztően hangulatos volt ott ülni a téren és a piac standjaival körülvéve szürcsölgetni az orrunk előtt felnyitott osztrigát (amit korty helyi borral spékeltünk meg).

 

 

Két hét múlva jelentkezem, addig gyűjtöm az élményeket amiket megoszthatok Veletek!

 

Csók, Réka0
komment

Reflektor

Új blog Bordeaux-ból: hajrá Laura!
Franciaországból jelentkezik a következő hónapokban Varga Laura Nóra szőlész-borász...
Rék-à-Bordeaux: résumé de San Francisco
Takács Réka záró blogjában összegzi a Bordeaux-i tanulmányok élményeit.
Találkozó: 45 év után újra a Líceumban
Különleges találkozót tartottak a 45 esztendeje az intézményünkben matematika-kémia szakon...