Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. augusztus 09. Emőd
Oktatás

Rék-à-Bordeaux (avagy Réka Bordeauxban): Szüretre várva

2021. szeptember 28. 14:55:43 | Utolsó frissítés: 1 éve
Őszintén szólva, most egy kicsit nehezen ültem neki ennek az írásnak, túlságosan elkényelmesedtem ugyanis. Egy kéthetes szüreti gyakorlat kellős közepén vagyok, csakhogy a szüret még nem kezdődött el.
A két intézmény együttműködése, valamint egyetemünk ösztöndíja révén szeptembertől 10 hónapon át Bordeaux-ban folytatja tanulmányait Takács Réka. Megkértük, hogy mondja el, milyen hallgatónak lenni a világ egyik legrangosabb borvidékének szívében. Abban maradtunk, hogy nem „csak” beszélgetünk, hanem kéthetente jelentkezik Franciaországból, blogot vezet a Palettán!

A fentiek némiképp megnehezítik a gyakorlat menetét. :) A borászat, ahova érkeztem, csak vörösbort készít, így tipikusan ők kezdik legkésőbb a szüretet a környéken, vagyis amit most átélek, az talán a vihar előtti csönd. Az utolsó utáni takarítások mennek itt, naponta mintavétel a szőlőből, és amikor végképp nincs már semmi feladat, kapargatjuk a címkéket, amik rosszul lettek felragasztva. Szóval – még - ilyen csendes minden.

 

 

Ennek köszönhető viszont (és ez a lényeg), hogy van időm kicsit ismerkedni az emberekkel, találkozni az itt dolgozókkal. Elképesztő, hogy milyen nemzetközi itt az élet ősszel! Azt gondoltam, hogy ha eljövök gyakorlatra, mindenképpen franciául kell beszélnem, ám mivel van itt egy mexikói lány - három hónapig - eleve angolul beszélnek. Hétvégén találkoztunk a lány egy ismerősével (aki igen, egész véletlenül épp Bordeaux-ban dolgozik a szüret alatt, de egyébként Új-Zélandról ismerik egymást). Kiderült, hogy annál a borászatnál is dolgoznak magyarok.

 

 

Össze is jött egy kisebb társaság, melyben összesen csak két francia van, de annál több külföldi! Magyarok (végre egyszer mi vezettünk létszám tekintetében), azután mexikói, olasz, bolgár, portugál, szóval valóban elég vegyes társaság. Kérdeztem, hogy honnan ismerik egymást és hamar kiderült, hogy mivel a szüretre mindig több munkaerő kell, mint egyébként, sokan csak erre az időszakra utaznak ki egy-egy francia borászathoz. Így volt ez legtöbbjükkel és szépen egymásra is találtak, mint a ’21-es szüretelő csapat (oké, ez így hülyén hangzik, nyilván nem is hívják így magukat, de valami ilyesmi a lényeg). Úgy néz ki, hogy ez egy király, jól működő lehetőség - mármint szüretre kiutazva világot látni. Ez most eléggé bennem van, szerintem jó lehet ilyesmit csinálni egy darabig.

 

 

Sokakkal beszélgettem a pincészeteknél és az egyetemen is, akik „huszon x” éves korukra elmondhatják, hogy millió helyen dolgoztak már: csak mennek és mennek a bor után, a bor útján. Megkérdeztem, hogy találják meg ezeket a munkákat, miként került egy francia lány például Bangkokba. És ekkor rá kellett jönnöm, hogy mindenkitől ugyanazt a választ kapom, ráadásul nem is olyan bonyolult: drága kedves, mindenhonnan visszaköszönő Facebook barátunk a tettes. Nagyon úgy tűnik, hogy ha borral kapcsolatos munkát szeretnél, és szívesen járnád ilyen módon a világot, akkor a Travelling Winemakers Facebook csoportot kell megcéloznod első körben.

 

Ezzel a tippel itt és most el is vágom a mondókámat, mert akit érdekel, ezek után meg fogja találni ezt a szuperságot az említett felületen.

Jó olvasgatást és kép- nézegetést, ha titeket is érdekel a dolog! Két hét múlva ugyanitt, addig is csók:

Réka

 

U.i.: Nem nagyon vannak ide kapcsolódó fotóim, szóval a mostani bejegyzésben arról a borászatról láthattok képeket, ahol épp lakom és „dolgozom”, várva a nagy szüreti pörgést.

U.i.2.: Ha érdekelnek hasonló munkák, elvileg a „Wine Jobs” és a „Vitijob” is jó és hasznos oldal.0
komment

Reflektor

Találkozó: 45 év után újra a Líceumban
Különleges találkozót tartottak a 45 esztendeje az intézményünkben matematika-kémia szakon...
Kiemelt Arany minősítést szerzett hallgatónk Siófokon
Május utolsó hétvégéjén, Siófokon rendezték meg a XII. Országos Népek Tánca-Népek...
Egy brazil lány, aki Egerben igyekszik megvalósítani álmait
Rochane Moura Fé, röviden Roxy jelenleg zenekultúra szakon tanul egyetemünkön. Egyenesen...