Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Oktatás

Sziasztok, csókolom, következik Dijon!

2022. április 13. 14:44:07 | Utolsó frissítés: 7 hónapja
Oké, hogy pontos legyek először kicsit pezsgőzünk, aztán jön csak a mustár, merthogy a két hetet, amit erre az útra terveztünk, megosztottuk Champagne és az emlegetett Dijon között.
A két intézmény együttműködése, valamint egyetemünk ösztöndíja révén szeptembertől 10 hónapon át Bordeaux-ban folytatja tanulmányait Takács Réka. Megkértük, hogy mondja el, milyen hallgatónak lenni a világ egyik legrangosabb borvidékének szívében. Abban maradtunk, hogy nem „csak” beszélgetünk, hanem kéthetente jelentkezik Franciaországból, blogot vezet a Palettán!

Nos, a szervezési része ennek a mókának nem volt sajnos a legszuperebb, ami el is keseríthetett volna minket, de mivel tudtuk, hogy ezzel a két - egyébként ígéretes - héttel zárjuk a közösen töltött 7 hónapunkat, ezért egy kis dühöngés után csak röhögtünk az egészen és élveztük a jó részeket. Merthogy azért volt az is bőven! Például a kóstolások Champagne-ban, ahol annyira nem szokás kiköpködni a bort, mint máshol… na de nem is az a lényeg, nem ittunk ám olyan sokat, ellenben annál többet láttunk!

 

 

Részt vettünk egy (kicsit túl hosszú) előadáson a Comité Champagne-nál, ahol mindent (is) megtudtunk az eredetvédelmi rendszerről, kategóriákról, megnéztünk néhány terméket, amik jogtalanul használták a champagne nevet. Kitárgyaltuk azt is, hogy az egyik parfüm sokkal értékesebb lett, mióta át kellett nevezni, hiszen rohamosan fogy a még „Champagne” nevű ugyanabból az illatból, így aztán mindenkinek az kell… drágábban is… (Sosem értettem a gazdag emberek hóbortjait, na, de mindegy).

 


Szóval mindenféle érdekes dologról beszélgettünk, helyi problémákról (itt is változik az a „hülye” klíma), majd ahogy itt végeztünk, egy jó kis piknik keretében hatalmasat ebédeltünk Épernay szívében, egy gyönyörű parkban. A meglátogatott helyek szerencsére sokszínűek voltak kicsitől nagyig. Mármint igen, volt ahol „najó, kóstoljunk még kettőt, ha már így eldumáltunk” és volt, ahol „két hete megkaptuk a neveteket fotókkal, mindenki leellenőrizve így bemehettek, maradjatok együtt, fényképezni tilos” - hozzáállás fogadott. Ha bárki kíváncsi a nevekre: Domaine Gallimard, Domaine Louis Brochet, Champagne Besserat de Bellefon, Moët & Chandon, Champagne Mercier.
Miután ezt mind végigjártuk, elnéztünk Chablis-ba egy napra, Domaine Long-Depaquit és La Chablisienne (amikből a második egy méretes wine-cooperative). Péntekre „hazaértünk”, volt egy óránk és a csoport fele megtartotta a prezentációit különböző borvidékekről. Mi, „a többiek” ugyanezt hétfőn tettük meg.

 

 

A következő héten Burgundia volt a téma, meg néha egy kis Burgundia. Rá kellett jönnöm, hogy nem vagyok egyedi: nekem is az ottani borok jönnek be jobban, nem a bordeaux-iak. Kóstoltunk Pinot noir-t. Meg Chardonnayt. Meg Aligotet. Meg ezeket újra, meg újra.
No de nem csak borászatokat látogattunk, hanem elmentünk egy kádárműhelybe (imádomeztaszót), hogy megint szagolhassunk hordókat! Még mindig jó, bár kicsit szaunázhatnékom lett tőlük. Ami király volt, hogy készítettek sok különböző hordót és így tök jól látszott a különbség a bordeaux-i és a burgundiai hordók között is, például. (Igen, amúgy itt kemény 3 liter különbségről beszélünk, ehhez a dongák hossza 5 centivel rövidebb és a hordó meg ducibb.)

 

 

 

 

És akkor végül, utolsó együtt töltött napunkon (brühühü) ellátogattunk Jura-ba. Gyönyörű és érdekes, aki tud, menjen! Van ugye vörösbor, de fehér és rozé is! Na és akkor itt lehet keresni a sárgát…! Nem írok erről külön, inkább itt hagyom, de érdemes ám utánanézni a dolognak, illetve kóstolni, ha van lehetőségetek, mert megéri!
Ezzel véget is ért az a rész, ahol együtt, kis osztályként vettük az akadályokat. A következő fejezet a gyakorlat. Mindenki ezer felé (főleg azért Franciaországban, de lesz, aki Ciprusra megy, mert pl. miért ne…?). Én továbbra is (vagy hát ismét) Bordeaux-ban, meglátjuk, hogy miként alakul a kis jövőm.
Csók mindenkinek: Réka
U.i.: Ettem carbonaras kagylót (Reimsben) és NAGYON FINOOOM!0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...