Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2023. február 01. Ignác
Oktatás

Új blog Bordeaux-ból: hajrá Laura!

2022. szeptember 14. 10:52:08 | Utolsó frissítés: 1 éve
Franciaországi tanulmányainak élményeit osztja meg velünk a következő hónapokban Varga Laura Nóra szőlész-borász mérnök hallgató.
A két felsőoktatási intézmény együttműködése, valamint az EKKE ösztöndíja révén 10 hónapon át Bordeaux-ban folytatja tanulmányait Varga Laura Nóra. Kérésünkre arra törekszik, hogy bemutassa: milyen hallgatónak lenni a világ egyik legismertebb borvidékének szívében. Laura kéthetente jelentkezik Franciaországból és blogot vezet itt, a Palettán!
 

Halihó! :)
Laura vagyok és jelenleg már egy bő hete Franciaországban tartózkodom. Az egyetemen keresztül jutottam el eddig, egy ösztöndíjnak köszönhetően. Az Eszterházyn egyébként szőlész-borász mérnöknek tanulok és itt, Bordeaux-ban is ezek csínját-bínját igyekszem elsajátítani a Bordeaux Sciences Agro-n a következő 10 hónapban.

 


Mikor megtudtam, hogy pályázhatok a képzésre, igazából nem is volt kérdés, hogy belevágok-e. Azért na, nem minden nap jön szembe ilyen lehetőség az emberrel. Bár kiutazás előtt azért rajtam volt a para, ó, de nem bántam meg, hogy kijöttem!

 

És ezennel akkor meg is nyitnám a második részét a Bordeaux-i történetnek.
Röviden és tömören: imádom.

 

 

De kezdem az elején: a vonat mellett tettem le a voksom a kiutazásnál, ami alapvetően jó döntésnek bizonyult. Annyi jó tanácsom lenne hozzá, hogy ha valaki szintén a vonatot választaná és nem csak pár órát utazna, akkor foglaljon időben egy kényelmesebb helyet, és ne mafláskodja el úgy, mint én, ugyanis a végére igencsak kényelmetlenné válik az az ülés. :D

 

A francia nyelvtudásról - vagy épp annak a hiányáról - pedig csak annyit, hogy mielőtt kijöttem, hallottam ilyet is, olyat is. Ehhez annyit tudok hozzátenni, hogy konkrétan így van élőben is: a legtöbb helyen boldogultam az angollal, illetve tökre értékelték azt a minimális francia tudást, amit magammal hoztam, de volt olyan is, hogy rám tették a telefont, ahogy angolul szóltam bele. Szóval erről ennyit. :D

 

Magát a kiutazást nem ragoznám tovább, nem ez az izgalmas része a dolognak. A héten oktatás még nincs, ismerkedik a csoport, amiben segítségünkre van az egyetem, tele vagyunk programokkal, bár egyébként ezek nélkül is megvolt elsőre az összhang.

 

 

A nemzetiségeket tekintve elég vegyes a csoport, van csoporttárs Indiából, Grúziából, Németországból, Hollandiából, Dél-Koreából, Belgiumból, Törökországból, de a legtöbben az USA-ból jöttek és mindenki teljesen más háttérrel érkezett, amitől ez az egész még izgalmasabb.

 

 

A héten már meglátogattuk az első borászatot, ahol besegítettünk egy kísérletbe, cserébe pedig megvendégeltek ebédre. Hadd ne mondjam, megérte! :D

 

Tegnap elmentünk egy átfogó előadásra Bordeaux-ról, amit egy négy tételes kóstolóval zártunk, ma pedig a hét levezetéseként kisétáltunk a parkba piknikezni borral, sajttal, ahogy illik.

 

 

Összegzésként - bár egyelőre inkább tűnünk lelkes turistáknak, akiknek a napjának nagyrészét a gasztronómiai élvezetek uralják - igen ígéretesnek tűnik a következő 10 hónap és alig várom, hogy jobban belemenjünk a dolgokba, én pedig mesélhessek nektek.

 

Addig is legyetek jók! :D

Laura

 0
komment

Reflektor

A Slam Poetry és a szavak ereje
A szó elszáll, az írás megmarad. Így van-e ez akkor is, ha a Slam Poetry beszédes műfajában...
„Jó érzéssel tölt el, hogy ennyire jólesik nekik, hogy ott vagyunk”
Benedek Marcell az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem testnevelés-biológia tanár szakos...
Ünnepek után csodás chateau-látogatások
Ha EKKE-hallgatóként Bordeaux-ban borásznak tanulsz, lehet honvágyad? Persze...