Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2023. február 01. Ignác
Oktatás

Vízi- és vadélmények Bordeaux-ban

2022. október 04. 11:00:57 | Utolsó frissítés: 1 éve
Avagy szüreti élményként vaddisznók és remek vacsorák is várhatják Bordeaux környékén a gyanútlan hallgatót.
A két felsőoktatási intézmény együttműködése, valamint az EKKE ösztöndíja révén 10 hónapon át Bordeaux-ban folytatja tanulmányait Varga Laura Nóra. Kérésünkre arra törekszik, hogy bemutassa: milyen hallgatónak lenni a világ egyik legismertebb borvidékének szívében. Laura kéthetente jelentkezik Franciaországból és blogot vezet itt, a Palettán!

 

Hello hello! :)
 
Nos, azt kell, hogy mondjam, ismét eseménydús napjaink voltak.
Az elmúlt két hétben gyakorlaton voltunk, de előtte még azért elvittek minket kenuzni, ami amúgy nagyon jó csapatépítő program, főleg mikor 4-5 hajó feltorlódik egymáson, mert mindenki annyira gyakorlott evező ugye, és valahogy anélkül orvosolnátok a problémát, hogy bárki a vízben kössön ki… (nem sikerült :D).

 

 

Egyébként egy borászat kínálja ezt a programcsomagot, miszerint leeveztek egy étteremig, ott megebédeltek, szigorúan betartva a 2 órás ebédszünetet, tovább eveztek a borászatig, ahol kiemelitek a kenukat és az egészet egy kóstolóval zárjátok. Itt amúgy már nagyon ígérgették, hogy azért készítsük magunkat fel, nem lesz ez mindig ilyen, lassan azért bekerülünk a tantermekbe.

Előtte azonban még egy kis gyakorlattal kezdjük az ittlétünket. Ez úgy néz ki, hogy egy borászatra egy ember jut, szóval izgi. Főleg, hogy a dolgozók, akikkel érintkezünk, nem igazán beszélnek angolul.. mi meg franciául. Megy az activity, na. :D

 


A szüret utáni vacsora hagyománya ugyan még él, de sajnos egyre kevésbé divat. Azért mégis vannak még borászatok, akik tartják ezt a hagyományt és én pont kifogtam az egyik ilyen pincészetet. Számukra nagyon fontosak az ilyen tradíciók, ez egyébként abból is lejött már, hogy egy ~150 éves kastély az egyik legfontosabb épületük, ahol amúgy a szállásom is volt. S mivel a szüret utolsó napja volt az én első ott töltött napom, így jófejek voltak és meg is hívtak erre a vacsira.

Sztoritájm: 10 hektárnyi szőlője van a borászatnak, ebből 2 hektárnyit tönkretettek a vaddisznók (velük van a legtöbb problémájuk a vadak közül) és 20% azért nem kevés, valljuk be. A szőlész egy hétig kint aludt az autójában a szőlőben a kutyájával, majd amikor jöttek a vaddisznók, kilőtte őket (bocsi mindenkitől, aki ezt nem bírja). A vacsorán pedig nem mást, mint ezen vaddisznók egyikét szolgálták fel. Ez azért erősen kimeríti a bosszú fogalmát nálam. :D
 


Ó, és majd elfelejtettem: a kolitól az óceánpart egy órára van vonattal, hétvégén hőségriadó volt, úgyhogy adta magát a program. De ami a durva, hogy pár embert leszámítva (vajon melyik tábort erősíthettem? :D), a társaság egyetértett abban, hogy még soha nem laktak ilyen messzire a parttól. Hát, kinek mi… :D.
 
Na, mostanra ennyi, azt hiszem, nemsokára pedig jelentkezem megint, puszi!
Laura0
komment

Reflektor

A Slam Poetry és a szavak ereje
A szó elszáll, az írás megmarad. Így van-e ez akkor is, ha a Slam Poetry beszédes műfajában...
„Jó érzéssel tölt el, hogy ennyire jólesik nekik, hogy ott vagyunk”
Benedek Marcell az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem testnevelés-biológia tanár szakos...
Ünnepek után csodás chateau-látogatások
Ha EKKE-hallgatóként Bordeaux-ban borásznak tanulsz, lehet honvágyad? Persze...